Det här odlingsåret var vårt första odlingsår och kan väldigt mycket beskrivas som att vi lärde oss massor.
Förberedelser
När snön tinade, så började det spira. Massor av saker vi naturligtvis inte hade en aning om, men framförallt insåg vi att hela odlingslandet var fullt av lupiner. Så under ungefär tre veckor i maj, så grävde Anna lupiner. Det blev totalt 14 sopsäckar med lupinrötter till återvinningscentralen…
Odlingen
Vi fick en hel ensilagebal i början av sommaren, så det blev täckodling för hela slanten. Något överraskade blev vi dock av att vi hade sniglar. Gott om sniglar, främst parksniglar tidigt på säsongen… ett potentiellt problem som vi helt hade missat.
Perenner
Nyttoperenner som har tillkommit under året (och som överlevde till 2022)
- Mynta
- Jordärtskocka
- Pepparrot
- Libbsticka
- Kungsmynta
- Isop
- Åbrodd
- Salvia
- Daglilja
Skörd
Lyckat
- Grönkål Westland Winter
- Palmkål Nero di Toscana
- Mangold
- Plocksallat (efter omsådder) fick vi väldigt gott om. 1,5m räcker gott för våra behov.
- Ruccola
- Kålrot (Brora)
- Potatis åt vi från eget land under tre månader.
- Rödbetorna (Crosbys Egyptian) blev ganska fina, täcktes dock av broccolo-blad…
- Broccolo (Romanesco Natalino) hade vi nästan givit upp, men plötsligt fanns det skördeklara blomknoppar!
- Vitkålen (Brunswick) blev riktigt stor och fin
Att dra lärdomar av
Det var långvarigt torrt i början av juni, och Anna underskattade fröers vattenbehov, så en hel del torkade nog helt enkelt bort.
- Morötter – torkade nog bort
- Gul sättlök blev fin (växte blad jordgubbarna)
- Röd sättlök blev knappt större än sättlöken, den hamnade dock under vitkålens stora blad
- Purjolöken (Axima) satte vi bland jordgubbarna, och den hade behövt mer kärlek (näring)
- Sockerärt Norli torkade troligen också bort.
- Brytböna (Maxi) ville sig inte trots flera försök
- Rotpersilja (Hamburg) fick vi en av, troligen torkan där också.